2 min read

Wat is ViDA en wat betekent dat voor mij?

DI_pijl_3

 


Volg ons en mis geen enkele video!

Belangrijkste Take-aways

  • VIDA staat voor VAT in the Digital Age, een initiatief om BTW-regels binnen Europa te harmoniseren.
  • Vanaf 1 januari 2028 worden elektronische facturen de norm voor transacties binnen de EU.
  • Naleving van dit nieuwe systeem vereist een significante aanpassing voor veel bedrijven.
  • Nederland loopt achter in de implementatie van deze regelgeving, deels vanwege de lage prioriteit van het BTW-gat.
  • De voordelen van deze transitie zijn groot, zoals aangetoond in landen zoals Italië met een grote reductie in het btw-gat.

In een tijd waarin elke sector zijn weg vindt in de digitale wereld, introduceert de Europese Unie VIDA, een initiatief dat bedoeld is om BTW-transacties binnen de EU te stroomlijnen en te digitaliseren. Wat betekent dit voor je business? Laten we een duik nemen in de reikwijdte en de gevolgen van dit programma.

Wat is VAT in the Digital Age (VIDA)?

VIDA is, kort gezegd, een set aan afspraken die op Europees niveau zijn gemaakt om het BTW-proces te moderniseren. Het doel? Het vereenvoudigen van transacties tussen bedrijven in verschillende landen door het gebruik van digitale facturen. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar de transitie heeft diepgaande gevolgen voor de manier waarop bedrijven facturen verwerken.

Europese Unie zet stappen naar Digitalisering

Onder VIDA worden vanaf 1 januari 2028, PDF-documenten niet langer erkend als officiële facturen voor grensoverschrijdende transacties. Dit lijkt misschien ver weg, maar de klok tikt al voor bedrijven om zich aan te passen aan deze nieuwe norm. Het nieuwe vereiste formaat is elektronisch en dient te voldoen aan specifieke Europese richtlijnen.

De Toekomst van Facturering

Voor velen lijkt deze verandering overweldigend, en in april 2024 zijn het maar een handjevol bedrijven die zich kunnen aanpassen aan deze standaard. Dit betekent dat er in de komende jaren een enorme sprong gemaakt moet worden naar volledige naleving. Vooruitlopen op deze transformatie is essentieel voor de continuïteit van je bedrijfsvoering.

Nederland: Een Speciaal Geval

Met een relatief klein BTW-gat en beperkte IT-middelen bij de Belastingdienst, lijkt de noodzaak voor Nederland minder urgent. Echter, het nalopen op deze regelgeving kan toekomstige complicaties veroorzaken. De richtlijn is niet alleen bedoeld om fraude te verminderen, maar ook om het gemak van handel drijven binnen de EU te vergroten.

Voorbereiden is het Halve Werk

De overgang naar dit nieuwe systeem lijkt ontmoedigend, maar er zijn hulpmiddelen en platforms die deze overstap kunnen vergemakkelijken. Ons advies? Begin vroeg met de voorbereidingen en houd nauwlettend de ontwikkelingen bij. Informatie en support zijn beschikbaar voor bedrijven die proactief willen zijn in deze digitale transformatie.

 

Jeroen_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Jeroen
Rozeboom

Digital transformation specialist

Digital transformation specialist Jeroen is een kennisexpert als het gaat om elektronische documentuitwisseling. Van e-facturatie, documentvalidatie en continous transaction control, Jeroen heeft een antwoord of advies.