1 min read

E-facturatie mandaat Duitsland gaat in 2025 van start: wat weten we?

Per 1 januari 2025 gaat het e-facturatie mandaat in Duitsland van kracht. Dit betekent dat bedrijven in Duitsland gefaseerd moeten overstappen naar e-facturatie. De afgelopen maanden zijn er een aantal ontwikkelingen geweest. Wat weten we al wel en ook: wat weten we nog niet?

 

In juli 2024 heeft de Raad van de Europese Unie een Implementing Decision aangenomen die Duitsland toestaat om verplichte e-invoicing voor binnenlandse B2B-transacties in te voeren.

Eerst e-facturen ontvangen, daarna verzenden

Daarmee is de weg vrij voor onze oosterburen om bedrijven per 1 januari 2025 te verplichten om gestructureerde e-facturen te kunnen ontvangen. Bedrijven met een jaaromzet van meer dan €800.000 moeten vanaf januari 2027 ook elektronische facturen uitgeven. Voor bedrijven met een lagere omzet geldt dit vanaf januari 2028.

Er gelden enkele uitzonderingen op deze nieuwe regels, namelijk voor facturen naar consumenten, kleine facturen onder €250 en bepaalde reisbiljetten. Het is echter nog niet volledig duidelijk hoe deze uitzonderingen in de praktijk zullen worden toegepast.


Technische eisen en infrastructuur

Al hoewel de Duitse overheid bedrijven aanmoedigt om zich vooral goed voor te bereiden op de nieuwe e-facturatieregels, is er nog altijd enige onduidelijkheid over de specifieke technische vereisten en infrastructuur. Wel is duidelijk dat de e-facturen moeten voldoen aan de standaard EN 16931.

In Duitsland geldt, net als in Nederland, al een e-facturatieverplichting voor B2G-transacties. Dit is niet op landelijk niveau georganiseerd, maar per deelstaat. De enige regel die overal geldt, is dat de e-factuur via Peppol moet worden aangeboden. Hoe dat straks voor B2B-transacties gaat zijn, is nog niet bekend.


Ministerie stelt brief op voor ondernemers

Het Duitse ministerie van Financiën (BMF) wil een uitgebreide brief opstellen om inwoners en ondernemers volledig op de hoogte te brengen van de nieuwe regels. De brief is momenteel in concept gepubliceerd. De definitieve versie wordt in Q4 van 2024 verstuurd. 

E-facturatie wordt verplicht in België: wat betekent dit voor u?

Het Belgische Ministerie van Financiën is voornemens om e-facturatie te verplichten voor de B2B-markt in België. In de zomer van 2023 wordt hier een...

Bekijk vacature

Vertragingen bij de invoering van e-facturering in Polen

Aanvankelijk zou het voor bedrijven in Polen per 1 juli 2024 verplicht worden om te e-factureren. Maar dat bleek niet haalbaar. Daarom maakte de...

Bekijk vacature